Långtidsboende

Om man vill bo på Teneriffa
Då kan man börja med att besöka sidan http://www.enalquiler.com
Här kan man leta efter lägenhet på olika områden. Det är som en samling av hyresvärdar etc här, lite att jämföra med svenska Hemnet.
 
Man får ha i åtanke dock att om man hyr lägenhet, oftast möblerad, av en fastighetsbyrå kommer man få betala minst en månad i deposition (som du får tillbaka när du flyttat om allt är ok i lgh). En del vill även ha halva hyran som en avgift (som du inte får tillbaka) för att de hjälpt dig ordna bostad + första hyran också. Så kostar din lgh 600 euro/mån så bet du (med avgift, deposition och förstahyran) 1500 euro. Det är olika på olika byråer självklart.
 
De vill oftast ha ett workingcontract. Detta är ju lite klurigt eftersom att om du ska få ett workingcontract måste du ha ett NIE och för att få det så måste du ha ett kontrakt på en lägenhet. Om inte din arbetsgivare hjälper dig med detta då förstås.
 
Så oftast i början är det enklare att hyra av nån du känner eller nån från spanska andrahandsmarknaden (likt svenska Blocket) http://www.segundamano.es/
 
Det går att ordna boende utan workingcontract, men då måste man oftast betala minst 3 månadshyror i förskott (vilket kan bli en hel del). Ju längre du hyr desto billigare blir det. Oftast är kontrakten på 6 månader eller längre. 
 
Med eller utan el. Kolla alltid efter lägenhet all inclusive (med el och vatten inkluderat) om ni är fler i hushållet eller har barn. Annars kan det bli dyrt. Elen för en barnfamilj ligger på strax över 100 euro/mån. Sen tillkommer vatten på kanske 25 euro/mån. Lite beroende på hur mkt man använder etc. 
 
Studios och lägenheter med ett sovrum finns det hyffsat gott om. Men lägenheter med 2 sovrum eller fler är det mer sällan man kommer över. 
 
Olika priser, olika områden
Självklart ligger hyrorna olika högt beroende på var du bor och hur du bor. Det är som överallt annars. Här följer lite exempel på olika områden i södra Teneriffa och priser.
 
Los Cristianos - studio 450-550 euro beroende på om du vill ha el eller inte. 1-2 sovrum rum ca 700-800 euro utan el (beroende på om du vill ha pool etc). 
Las Americas - ungefär samma priser som i Los Cristianos 
Fañabe/Costa Adeje - lite lägre, för det ligger lite längre bort ca 600-700 euro för 1-2 sovrum. 
Torviscas Alto/de flesta på andra sidan stora vägen - studio ca 400 euro 1-2 sovrumsovrum 500-550 euro (utan el) 
Adeje/Costa del Silencio/Las Galletas - studio 300 euro/mån, 1-2 sovrum 400-500/mån (oftast med el och vatten)
 

Kommentarer:

1 Tess:

Tusen tack fina du, vad glad jag blir! :) Kram

2 Maria:

Tack för en härlig blogg från paradiset Teneriffa. Jag har själv en dröm om att kunna bo där åtminstone vinterhalvåret. Mycket intressant fakta du bjuder på. Jag älskar Fañabé och såg att ni också sökte efter en lgh där. Vad var det som gjorde att ni sen valde PLA? Vad jag förstår av vad du skriver så är det billigare i playa fañabé. Ser fram emot många härliga inlägg från ert äventyr.

Svar: Hej Maria! Ja det beror lite på var man bor i Fañabe. Vill man bo nära stranden så kostar det typ samma men lite längre "in" precis innan stora vägen och efter den är det billigare. Vi hittade ingen i rätt storlek som passade oss i Fanabe, vi letade som tokar i flera veckors tid. Hittade en hyffsad, men liten med två sovrum (minimala..) den kostade 850 euro med el o vatten.. Vi valde PLA för att det fanns ett prisvärt boende där och vi behövde ett innan 23 nov så va lite panik kände vi. De som ligger ute finns sällan kvar och man måste vara jättesnabb för att få boende nu eftersom det är högsäsong. Vår bungalow ligger ca 1 min promenad till stranden så den ligger jättebra! :) Sen är den ju mellan los c o fanabe så vi kan gå till båda :) Vår hyra ligger på 630 euro (inkl el o vatten) så det känns rimligt. Jag skulle nog också helst se ett vinterhalvårsboende här, men det är lite svårare, men inte omöjligt! :DKul att du följer, hoppas du finner det som komma skall lika intressant :)
Redo för världen!

3 Caroline - Foto | Gran Canaria | Mamma:

Tack så mycket!! :)

Svar: :)
Redo för världen!

4 Per Gunnar Andersson:

Tack för tips om Costa Del Silencio som jag fick av er på tenerife.nu. Ser fram emot sköna veckor över jul och nyår. Ön i våra hjärtan; Tenerife!

Svar: Åh det va så lite! Bara kul om det hjälpte nåt. Det är en pärla av lugn! Ni kommer trivas! Ha det underbart :)
Redo för världen!

5 Frida M:

Hej Hej!
Såg just ert inlägg på forumet Tenerife.nu där min man skrivit och sökt boende i LC jan-mars (Familj med två barn 9 mån och 3 år).
Ni skrev att det ev fanns en Bungalow för uthyrning i närheten av där ni bor. Vi är absolut intresserade! Ni får hemskt gärna skicka ett mail så vi får veta lite mer var den ligger osv.
Tack på förhand!

Mvh Frida Markusson

Svar: absolut! jag mailar numret till den o adressen i em sen, så får ni kika :)
Redo för världen!

6 Frida M:

Å tack snälla!! Vi blev lite desperata nyss då en lägenhet vi var lovade men inte hade hunnit skriva kontrakt på just hade hyrts ut till nån annan.
Vi vill ju gärna ha två sovrum, och som du skriver så växer de inte på träd....
Väntar på ditt mail och håller tummarna att det kan vara nåt! :)

Svar: ja det är ju svårt. ska gå ut o kika vd det står :)
Redo för världen!

Kommentera här: